Мајките, од Кармен Мола

Мајките, од Кармен Мола

За Кармен Мола пристигнува моментот на правосилната пресуда. Дали таа ќе го следи патот на успехот или нејзините следбеници ќе ја напуштат откако ќе се открие нејзината триглава? Или..., напротив, дали целата врева создадена од потеклото или не на тројцата автори зад псевдонимот во…

Продолжи со читање

Крај на сите лета, од Бења Миранда

завршуваат сите лета

Ирска го доверува своето лето на Голфската струја способна да ги достигне оние британски географски широчини, како чуден морски спектар, со многу попријатни температури од кој било друг регион во областа. Но, не правете грешка, тоа ирско лето има и своја темна страна меѓу неисцрпното зеленило на…

Продолжи со читање

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Доаѓа време кога се ослободува креативноста на писателот. за доброто на Lorenzo Silva му дава да претстави нова историска фикција, есеи, криминалистички романи и други незаборавни заеднички дела како што се неговите најнови романи со четири раце со Ноеми Трухило. Но, никогаш не боли да се опоравиш...

Продолжи со читање

Веб-страницата, од Луис Монтеро Манглано

Веб-страницата, од Луис Монтеро

Кој рече дека авантуристичкиот жанр е мртов? Стануваше збор само за автор како Луис Монтеро да му пристапи со својот посебен допир на неизвесност за да можеме сите да размислиме дека има уште малку да откриеме во овој свет и кон што да се осмелиме. Секогаш има…

Продолжи со читање

Сè гори, од Хуан Гомез-Хурадо

роман Сè гори Гомез Хурадо

Приближувајќи се кон спонтано согорување со топлотен бран пред време, ова „Сè гори“ од Хуан Гомез-Хурадо уште повеќе го задушува нашиот мозок со еден од неговите повеќестрани заплети. Бидејќи она што го прави овој автор е да им додели заеднички протагонизам на неговите заплети. Ништо подобро за ова...

Продолжи со читање

Лазарило де Тормес, одлична мала приказна

Книга Лазарило де Тормес

Фактот дека станува збор за анонимен роман можеби го ослободил неговиот автор од прегледот и цензурата на неговото време. Бидејќи објавено во далечната 1554 година, „Животот на Лазарило де Тормес и неговите богатства и неволји“, како што се нарекува во целосниот наслов, имаше ...

Продолжи со читање

La Costa de las Piedras, роман со авантури во Мајорка

Брегот на камењата, од Алехандро Бош

Авантуристички роман што ни доаѓа под псевдонимот Алехандро Бош, можеби за да на крајот ја заокружи таа точка на мистерија што го преплавува заплетот. Затоа што приказната полетува од нејзината магнетна компонента на секоја авантура заснована на историска енигма. Презентирано за оваа пригода во богати нијанси со…

Продолжи со читање

Зборовите што му ги доверуваме на ветрот, од Лаура Имаи Месина

романот Зборовите на кои му веруваме на ветрот

Смртта е денатурирана кога не е соодветно излегување од местото на настанот. Затоа што напуштањето на овој свет ги брише сите траги од меморијата. Она што никогаш не е сосема природно е смртта на таа сакана личност која секогаш била тука, уште помалку во целосна трагедија. Најнеочекуваните загуби...

Продолжи со читање

Заплетот од Жан Ханф Корелиц

Заплетот од Корелиц

Грабеж во грабеж. Со други зборови, не сакам да кажам дека Жан Ханф Корелиц му украл на Џоел Дикер дел од неговата наративна суштина од тој Хари Квеберт кој токму и ни ги украде срцата. Но, тематската коинциденција ја има онаа убава точка на совпаѓање меѓу реалноста...

Продолжи со читање

Сино небо, од Дарија Бињарди

Bignardi Blue Sky

Помина некое време откако скршеното срце го остави романтизмот за да закаже преглед на психијатар, како секој син на соседот. Раскажувањето на тоа сурово скршено срце добива друга димензија во рацете на Дарија Бињарди. Затоа што се работи за соблекување на бедите што ги оставаат во ладна самотија пред Универзумот кој…

Продолжи со читање

грешка: Без копирање