3-те најдобри книги од Хуан Карлос Онети

Огноотпорниот Хуан Карлос Онети, веднаш до Марио Бенедети y Едуардо Галеано, сочинуваат книжевен триумвират од нивниот заеднички Уругвај до Олимп на букви на шпански. Бидејќи меѓу трите опфаќаат с everything, секој жанр во проза, стих или на сцена.

Иако секој од нив го нуди тој посебен отпечаток и наративен немир (надвор од етикетите што се хранат со најповршните совпаѓања на просторот или времето за да се обидат да се обединат или стандардизираат), исто така е вистина дека заедничките околности од дваесеттиот век подложени овде и таму на политички и економски подеми и падови од секаков вид во светот што укажува на глобализација и генерализирана репликација на секоја криза, понекогаш служеше за природна тематска хармонија.

Уругвајското чудо што ја направи земјата на овие три генијалци да стои како најпросперитетна до средината на 29 век, почна да страда од кризата од XNUMX години и заврши со колапс со двете последователни светски војни.

Воената диктатура од 70 -тите години кај овие тројца автори пронајде три одлични критички гласови, цензурирани во многу прилики и прогонети како единствена опција. Ги сподели виталните белешки што во неговите книги ги отсликуваат различните впечатоци од неговите големи креативни дарови кон критика и искоренување.

Но, Онети укажува на одредена казуистичка исклучителност. Бидејќи тој беше многу поплоден дури и пред државниот удар во Болдебери. Тоа е периодот од 1939 до 70 -тите години во кој Онети успеа да ги напише своите најинтензивни дела, со таа егзистенцијална брилијантност помеѓу фасцинантните алегории од неговиот измислен град, Санта Марија, каде што пристигнуваат ликови од други многу реални простори, во игра со огледала кои малку автори би повториле со слично мајсторство.

Топ 3 препорачани книги од Хуан Карлос Онети

Краток живот

Сите читатели на Онети ја претпоставуваат големината на ремек -делото, на тоа небо, четкано од раскажувачот. Иако не сакам да генерализирам, верувам дека не грешам кога целив на тоа ниво што веќе не го достигнав во претходните или подоцнежните дела.

Хуан Марија Браусен и Штајн се соочуваат со задача да затворат филмско сценарио. Нарачаната приказна ќе се одвива во Санта Марија. И таму Хуан Марија ги лоцира ликовите кои треба да оживеат за конечно да го пронајдат јазолот на нивната историја.

И малку по малку Браузен го вклучува наративот во неговиот живот додека го проектира својот живот во нарацијата. Биполарноста на писателот направи сложено и целосно сценарио.

Изговорот на Санта Марија да ги скрие вината, кршењето на срцето и стравот меѓу нејзините измислени улици. Ликови кои се чини дека имаат клучеви што ги отвораат вратите за реалноста на Браузен и Браузен што ги проширува неговите соништа и имагинарното се претвори во сценарио за да се вселат во сценарија и животи, како оној стариот сон да гледаат другите да живеат и да уживаат среќата на другите, паркирањето на сопствените работи во реалност се претвори во фикција.

Краток живот

Бродоградилиштето

Кога разговарате со некого за Онети, и покрај горе наведеното за повеќе од можно ремек -дело, многу други читатели прво го цитираат овој друг роман. Тоа ќе биде едно од неговите најуспешни сценарија за нашиот сив свет.

На некој начин, се чини дека е очајно да се патува до измислено место како Санта Марија, кое би можело да блесне помеѓу раскошот или среќата и на крајот да ја открие истата тага.

Но, како што многу автори коментираат во прилики, тагата е најголемиот извор на инспирација. Распаѓањето и носталгијата ве држат во креативно лудило с they додека не ве срушат. И Онети беше мајстор во тој состанок на фикција имитирана од најтажните сензации во нашиот свет.

Ликови поместени од непродуктивна инерција во истрошен свет. Бродоградилишта со ехо на просперитет што ја пробиваат совеста потоната во пораз.

Бродоградилиштето

Збогум

Откако Онети беше откриен, вреди да се застане на овој краток роман кој има нешто како целосна вистина, строго сведоштво за авторот. Самиот Онети го опиша ова дело како негово омилено, дури и повремено. Мора да има причина.

Поентата е дека главниот лик на приказната може да биде самиот Онети, преправен како поранешна спортска starвезда пристигнал во планински град познат по своите лековити квалитети на туберкулоза.

Неговата посебна фигура, присуство и чудно однесување наскоро го привлекоа вниманието на лицето одговорно за функцијата во градот. За да бидат работите уште полоши, главниот лик добива чудни писма кои, додека минуваат низ рацете на конкретниот поштар во градот, во нивната имагинација ја пишуваат најдлабоката можна приказна за лик, конечно заштитен во таа тивка долина.

Краткоста на овој роман, сепак неговото мирно темпо и поимот за поштарот што го трансформира постоењето на с around околу него, сочинуваат фаталистички мозаик за пензионирањето на главниот лик и застојот на животот во подножјето на планините.

Збогум
грешка: Без копирање