Трите најдобри книги од Виктор Иго

За verубител на с everything што се однесува на деветнаесеттиот век како мене, автор како Виктор Иго станува основна референца да се види светот под таа романтична призма типична за тоа време. Перспектива на светот што се префрли помеѓу езотериката и модерноста, време кога машините генерираа индустриско богатство и беда во преполните градови. Период во кој во истите тие градови коегзистираше сјајот на новата буржоазија и темнината на работничката класа што некои кругови ја планираа во постојан обид за социјална револуција.

Спротивно на тоа Виктор Иго знаеше како да фати во својата литературна работаНа Романи посветени на идеалите, со трансформациска намера на некој начин и со жив, многу жив заплет. Приказни што се читаат и денес со вистинско воодушевување за неговата сложена и целосна структура.

Во случајот со Виктор Иго, Les Miserables беше тој врвен роман, но има уште многу да се открие кај овој автор. Ајде да одиме таму.

3 препорачани романи од Виктор Иго

Бедните

Ремек -делата не можат да бидат исфрлени од нивната највисока позиција. Одличниот литературен состав на Виктор Иго е ова. Jeanан Валжан може да биде еквивалент, во однос на најпознатиот литературен лик во една земја, со нашиот Дон Кихот.

Дечко подложен на тежината на законот и светот што требаше да го живее. Лик преку кој ни е претставена антологиската борба на доброто и злото, прилагодена на нејзиниот историски момент, но лесно екстраполирана за секој момент од нашата цивилизација.

Резиме: Jeanан Валжан, поранешен осуденик кој беше затворен дваесет години за крадење парче леб, станува примерен човек кој се бори против бедата и неправдата и кој се обврзува дека ќе се грижи за ќерката на жената која морала да проституира самата да ја спаси девојката. Така, Jeanан Валжан е принуден да менува имиња неколку пати, е уапсен, избега и повторно се појавува.

Во исто време, тој мора да избегне комесарот aveаверт, нефлексибилен полицаец кој го гони убеден дека има нерешени сметки со правосудниот систем. Конфронтацијата меѓу двајцата се случува за време на бунтот во 1832 година во Париз, каде што, на барикадите, група идеалистички млади луѓе се спротивставија на армијата во одбрана на слободата. И, меѓу сето ова, приказни за loveубов, жртва, откуп, пријателство, ...

Бидејќи напредокот, законот, душата, Бог, Француската револуција, затвор, социјален договор, криминал, канализација во Париз, loveубовни врски, малтретирање, сиромаштија, правда ... с everything има место во најобемната и познато дело, Les Miserables.

Маестрална хроника на историјата на Франција во првата половина на 1848 век, од Ватерло до барикадите во XNUMX година, Виктор Иго доброволно побара со „Бедните“ книжевен жанр прилагоден на човекот и модерниот свет, тотален роман. Не залудно, тој заклучува вака: „... се додека постои незнаење и беда на земјата, вакви книги можеби нема да бидат бескорисни“

КЛИК КНИГА

Последниот ден на човек осуден на смрт

Смртната казна не е прашање за кое етичките дилеми се наираат само денес. Смртта на еден човек од друга рака, и покрај законот, секогаш наидува на контроверзии. Виктор Иго се занимава со тоа во овој роман.

Резиме: Анонимен затвореник на смртна казна решава да ги напише последните часови од својот живот во еден вид дневник. Неизвесноста, осаменоста, маката и теророт следат еден по друг во приказна која завршува токму кога треба да се изврши погубувањето.

Преку страдањето на нараторот, романот негира каква било позитивна вредност за смртната казна: тој е неправеден, нечовечки и суров, а општеството што го применува е одговорно за злосторство како и секое друго. Роман за анализа или интимна драма, како што е дефиниран од сопствениот автор, тој е пред своето време во користењето на внатрешниот монолог, кој ќе има толку многу развој во наративот на XNUMX век.

КЛИК КНИГА

Кралот се забавува

Пародијата секогаш има трансгресивна намера, дури и совесна преку дрзок хумор. Виктор Иго конструира трагична пародија, граничи со гротеската на Вале Инклан.

Резиме: Кралот се забавува, Виктор Иго, е драматично парче од прв ред, и не само поради скандалот со кој беше опкружен на својата премиера во 1833 година, туку и поради точниот опис на неговиот главен протагонист, шега Трибулет, и мајсторскиот начин на кој неговата измамничка личност ја плете стапицата во која тој самиот ќе падне. Тој пресврт се рефлектира во етимологијата на неговото име, триболер, што на стари француски значи мачење, неволја, нешто што нашиот шегаџија не престанува да го прави.

Мисијата на дворозите беше покомплексна отколку само бурлеска, и постојат докази дека тие изведувале предупредувачка функција, додека нивниот надворешен канонски изглед (Трибулет е грбав) служел како контрапункт за нормалноста и пред с to за извонредноста на вистинскиот модел, или да се подобри или забави.

КЛИК КНИГА

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.