3 најдобри книги од Артур Кларк

Што на Arthur C. Кларк тоа е единствен случај на дослух со седмата уметност. Или барем неговата работа 2001 вселенска одисеја така е. Не знам за друг роман (или барем не го паметам) во кој неговото пишување се случи паралелно со продукцијата и објавувањето на филмот.

Иако земајќи ги предвид особеностите на филмот на Кјубрик, неговиот нарушувачки карактер во однос на неговиот нов стил на културно пренесување визуелно како мешавина од уметност и филозофија, с everything има повеќе смисла. Филм напреднат во своето време и загадочен во својот развој. Од оние што никого не оставија рамнодушен, сметајќи дека е ремек -дело (комуницирам со оваа струја) или непобедлив хоџ -поп (има вкусови за с).

Но, држејќи се до Кларк, постои креативен живот и по 2001 година, вселенска одисеја. Вашето размислување како писател на научна фантастика се прилагоди на наративот во потрага по трансцендентални одговори, скоро секогаш ориентиран кон космосот.

Во таа авантура што е чита Артур К. Кларк, Одам да го истакнам мојот три омилени романи, тие Препорачани книги од овој писател на theвездите ...

2001 Вселенска одисеја

Неизбежно е да се стави ова големо дело на врвот на неговото создавање. И покрај неговата генерација паралелна со филмот, препорачувам да го прочитате однапред пред да започнете со гледање на филмот.

Иако филмот е непремостлив, моментално неговите специјални ефекти ја оптоваруваат имагинацијата, бидејќи сигурно ги гледаме застарени (иако во многу други аспекти с still уште е ремек -дело на седмата уметност, како што е неговиот необјаснив и обемен завршеток). Резиме: Зачудувачко меѓуelвездено патување во потрага по докази дека човечките суштества не се сами во космосот.

Експедиција до краевите на универзумот и до оние на душата, во која минатото, сегашноста и иднината се споени во енигматичен континуитет. Која крајна суштина н govern управува? Какво место зазема човекот во сложената мрежа на бесконечност? Што е тоа време, живот, смрт ..?

Одличен роман со епски димензии чиј широк спектар на толкувања нуди тотализирана визија. Артур К. Кларк тесно соработуваше со Стенли Кјубрик во продукцијата на славниот истоимен филм што го поттикна овој наслов да стане апсолутна класика на научната фантастика.

КЛИК КНИГА

Чеканот Божји

Повеќе типичен заговор во неговиот пристап кон колонизацијата на нови планети за да се ублажи проблемот со пренаселеност. Оттаму влегуваме во етички и материјални дилеми за неспособноста на голем дел од човечката цивилизација во намален простор.

Краток преглед: Во XXII век, луѓето ја населуваат Месечината и Марс; воен ветеран го основал Крислам, религиозна доктрина предавана преку модули за виртуелна реалност; Не останува природна храна, но со рециклирање на отпадот добивате било какво јадење; подовите се мали, но лесно е да го пренамените просторот и да ги соберете саканите благодарение на холограмите; генетскиот инженеринг е способен за с, но Папата се противи на секој нов напредок ...

Појавата на астероид што се заканува да падне на Земјата ја отвора големата основна дилема: дали треба да се уништи во вселената? Зарем не е подобро да го оставите да падне и да помогне да се поправи проблемот со пренаселеноста на Земјата?

КЛИК КНИГА

Светлина на други денови

Релативноста на Ајнштајн релативноста на човечкото суштество. Конечно се откри квантната физика како трик Божји. Последиците се изговор да анализираме што сме, и што бевме ...

Краток преглед: Светлина од други денови ја раскажува приказната за тоа што се случува кога брилијантен индустријалец ќе ги искористи придобивките од квантната физика. Ова му овозможува на секој да види што прави некој друг од каде било во секоја ситуација. Аглите и wallsидовите повеќе не се бариери, секој момент на постоење, колку и да е приватен или интимен, е изложен на другите.

Оваа нова технологија претпоставува ненадејно укинување на човековата приватност ... засекогаш. Додека мажите и жените се справуваат со траумата од новата ситуација, истата оваа технологија ќе се покаже способна да погледне и во минатото.

Ништо не може да н prepare подготви за она што следува: откривање на она што е вистина и лага низ илјадниците години на човечката историја каква што ја знаевме. Како последица на ова знаење, владите се соборуваат, религиите паѓаат, темелите на човечкото општество се тресат од нивните корени.

Тоа означува фундаментална промена во човечката состојба предизвикува очај, хаос, а можеби и можност да се надмине како раса. Светлината на другите денови е турнеја на сила, настан за следниот милениум и нарација која нема да ја заборавите.

КЛИК КНИГА

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.