Мистеријата на Црвената куќа, од АА Милне

Мистеријата на Црвената куќа, од АА Милне
кликнете книга

Во сенката на Конан Дојл, пионер на детективскиот жанр и под влијанија од минатото Едгар Алан По кој исто така ги оцртуваше оние зори на жанрот ноар од неговата најготска перспектива, почетокот на дваесеттиот век беа години во кои мистериозните книги околу детективските предизвици што го вклучија читателот и кои ја предизвикуваа духовитоста на самиот писател кој седеше на неговото биро, пазарот триумфално се отвори . Агата Кристи Таа беше најпрепознатливиот, најплодниот и највредниот наратор на овој жанр кој и денес продолжува да биде потекло и образец на сè што се појавува како неизвесност или црно.

Дури и автор како Milne, претворен во детска наративност со доволно успех, на крајот му подлегна на овој друг жанр светлосни години далеку од неговата вообичаена работа. И ова романот „Тајната на црвената куќа“ На крајот беше многу посебно дело кое внесе свежина околу типичниот предлог за затворање на ликовите над кои виси мрачна мистерија која обично се врти околу злосторството и неговите мотиви...

Средбата меѓу ликовите од приказната се заснова на покана од Марк АБлет, моќен сопственик на голем имот во славното англиско село. Куќата со својата разновидност на соби и изолирана од светот, станува тој универзум во кој сè се врти околу личноста на некои ликови кои ни се претставени со четкички, со нивните тајни и односите што се воспоставуваат меѓу нив.

Откривањето кој го убил братот на водителот ќе има многу врска со тој дедуктивен капацитет на читателот, кој ќе помине низ сцените од рацете на Ентони и Бил, ад хок инспектори, принудени од неопходност.

Само..., се разбира, посебниот отпечаток на овој писател кој имаше само една средба со детективскиот жанр, служи подобро од кога било за причината за конфузија и наративна тензија. Со големи дози на хумор и ослободени од вообичаените структури на овој тип романи, заплетот ве води низ одредени ќошиња и шуплини на непредвидливи, но во исто време многу блиски ликови.

Се додека вистината не почне да излегува на виделина за фактите во тој затворен простор на куќата. И колку и да сте фатиле белешки, сигурно ќе завршите збунети, како и со збунета насмевка ...

Сега можете да го купите романот Мистеријата на црвената куќа, интересен винтиџ роман на А.А. Милн, овде:

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.