The Runaway Kind од Ентони Брант

Книга за бегство видови

Навлегуваме во големата тајна на човечката еволуција, чудото што беше диференцијален факт. Не зборуваме толку за интелигенција, туку за креативност. Со интелигенција, прото-човек можеше да разбере што е пожар од последиците од приближувањето кон него. Благодарение на креативноста...

читај повеќе

Од внатре, од Мартин Амис

Литературата како начин на живот понекогаш експлодира со дело кое стои на прагот на наративното, хроничното и биографското. И тоа завршува како најискрената вежба на писателот кој меша инспирации, евокации, спомени, искуства... Токму она што ни го нуди Мартин Амис во ...

читај повеќе

Под погледот на будниот змеј, од Мави Доњате

Да се ​​биде новинар ги потврдува сите поенти во сметањето дека сте некој патувал. Затоа што за да раскажувате што се случува каде било во светот, треба да го имате тоа основно знаење за да го пренесете она што се случува со кредибилитет. Резултатот може да биде, како во овој случај, ...

читај повеќе

Сакраменто, од Антонио Солер

Дека половите се привлекуваат е диктат на физиката. Од таму мајка на сите наши противречности. Екстремните положби кај човекот завршуваат спојувајќи се со тоа незапирливо чувство на магнетизам или инерција. Доброто и злото ги разоткриваат нивните каталози на принципи и искушенија и сè ...

читај повеќе

Инвентар на некои изгубени работи, Џудит Шалански

Нема повеќе рајови од изгубените, што би рекол Џон Милтон. Ниту работи повредни од оние што веќе ги немате, ниту пак можете да ги набљудувате. Вистинските чуда на светот тогаш се повеќе оние што на крајот ги губиме или уништуваме отколку оние што денес би биле измислени како такви, додавајќи ...

читај повеќе

Уметноста на војната меѓу компаниите, од Дејвид Браун

Сун Цу ја напишал својата книга „Уметноста на војната“ уште во XNUMX век п.н.е. Многу битки подоцна, а од XNUMX век до денес, новите конфликти каде да се применат добрите или лошите уметности се спорни меѓу мултинационалните или државните корпорации. Потоа преминуваме на уметноста на ...

читај повеќе

Големиот фенер, од Марија Коникова

Писателка пред да биде покер играч, Марија Коникова дојде до игра со игри со карти од импулсот на секој наратор кој сака да пристапи кон ново наративно сценарио за да го впие контекстот. На прашањето го додаваме неговиот докторат по психологија и наоѓаме софистицирана верзија на Пелајо ...

читај повеќе

На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот. Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе не преживее и ние ќе бидеме ...

читај повеќе

грешка: Без копирање