Бездомници

бездомната агора Виктор 2006 година

Книжевно списание „Агора“. 2004. Илустрација: Споредено со Víctor Mógica.

            Веќе можете да го најдете најдобриот картон; Откако ефектот на виното ќе се разреди и ќе почувствувате дека мразот повторно ви се лепи за грбот, тој картон што толку со нетрпение го баравте престанува да минува низ удобна ќебе за да стане врата на фрижидерот. А вие сте внатре во фрижидерот, вашето поразено тело е осамен ослиќ што се чува замрзнат во темната ноќ.

            Иако, исто така, ви кажувам едно, откако ќе го преживеете првото замрзнување, никогаш нема да умрете, дури и ако тоа е она што го сакате најмногу. Нормалните луѓе се прашуваат како преживуваме на улица во зима. Тоа е закон на најсилниот, најсилниот меѓу слабите.

читај повеќе

Огнени духови

Книжевно списание „Агора“. 2006. Илустрација: Споредено со Víctor Mógica.

Ноќта ги одбележа своите црни часови со тивкото крцкање на дрвото во огнот. Орел гледаше на клада за инструкции за борба против зората, но неговата магична смисла с still уште не се манифестираше, без вести од големите духови на Сиукс.

читај повеќе