Влоговите, од Филип Блом

Самата употреба на терминот „игра“ јасно ја манифестира визијата за нашиот свет како нешто не сосема реално. Бидејќи с everything е игра, ние сме привремени жители на ова место и затоа не можеме да сфатиме многу сериозно речиси ништо. Само, за жал, етимологијата на зборот, исто така, покажува дека поимот игра има многу шега (мешавина од иокум и лудус-лудере) со пача со забавниот дел.

Затоа, знаејќи ја латинската страст за леб, циркус и вино, денес завршуваме со неконтролирана лудо-пача која не ја гледа катастрофата што доаѓа, бидејќи она што е важно е играта, забавата што го смирува нашиот брз премин низ овој свет.

Проблемот е во тоа што оние што доаѓаат како хакирани ресурси без да заборават на кафеавата што можеме да ја јадеме и самите себе, како што почнавме да гледаме денес. Мешавина помеѓу визии веќе испеани од Маркс со други видови поцелосни социолошки поими од перспектива на денешниот ден веќе поразени од страната на конзумеризмот. Сето ова е контекстуализирано во аналитичка визија за еволуцијата на Земјата, а не за нашата цивилизација, за да понуди дополнителен поглед меѓу нашиот свет како независна средина и како живеалиште прилагодено на нашите потреби.

Синопсис

Во оваа нова книга Филип Блом внимателно ја испитува социјалната состојба, и она што тој го гледа не е многу ветувачко: ние се соочуваме со бездната на неколку фронта, од кои можеби најалармантната и најгорливата е поврзана со климатските промени. За да открие како понатаму, Блом анализира како различни општества реагирале на таканареченото „Мало ледено доба“ од седумнаесеттиот и осумнаесеттиот век, а неговиот заклучок е дека не сите од нив знаеле или не можеле подеднакво добро да се прилагодат на климатските промени.

Исто така, имаме отворени и други фронтови: потрошувачкото општество генерира растечка нееднаквост, средните класи имаат тенденција да се разредуваат, роботите и вештачката интелигенција прават многу работни места незаменливи. И во политичката сфера, поддржувачите на капитализмот без ограничувања кои бараат да ги бранат своите привилегии добиваат позиции, а се појавуваат популизми со авторитарен изглед, додека вистинската демократија е заокружена ...

Светот што произлезе од просветителството - слобода, правда, демократија - е во опасност. Добрата вест, ни кажува Блом, е дека имаме уште време да ги вратиме сите овие зла. Оваа храбра и неопходна книга има за цел да помогне да се откријат и да се обезбедат алатки за реакција, за да се насочи курсот пред да се судриме.

Сега можете да ја купите книгата „Што е во прашање, од Филип Блом, овде:

Влоговите, од Филип Блом
КЛИК КНИГА
оценете го постот

1 коментар на "Влоговите, од Филип Блом"

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.