Требаше да отидеш од Даниел Келман

Неизвесноста, тој трилер со разновидност на аргументи, постојано се прилагодува на новите модели. Во последно време, домашниот трилер се чини дека се залага за прикажување вознемирувачки приказни, никогаш подобро од епицентарот на познатото да понуди сомнеж за најблиските.

Но, одредени модели секогаш се одржуваат. Бидејќи кога имагинарното веќе има свои референци, натоварени со атавистички емоции, прибегнувањето кон него обезбедува совршена контекстуализација и мимикрија. Работата за куќата далеку од светот, меѓу буколичното и злобното е нешто што се повторува. Во оваа прилика предметот повеќе би укажал на „Блесок“ на Stephen King само што се сврте кон нови фокуси дури и психоделични.

Куќата не само што содржи кошмари и лудило, туку и трансформира сè. Тој повеќе не е само вознемирениот писател во неговата неуморна потрага по приказни. Во оваа куќа, секој му подлегнува на нејзиниот мрачен тром, до степен да биде проголтан од него, како суштество обдарено со разновидност на димензии каде душите можат засекогаш да бидат затворени. Даниел Келман Не мелнува зборови од насловот... можеби имало опција, миг пред точката од која нема враќање. Токму моментот кога внатрешен глас, инстинкт кој инсистираше на потребата да се избега за едноставен опстанок.

Сценарист среде креативна и брачна криза штотуку пристигна - во придружба на неговата сопруга и ќерка - во сосема нова планинска куќа. Декември е. Сино-белиот студ на глечерите, шумите скриени од густа магла, течението на реката и длабоката и тивка долина ветуваат, конечно, нов почеток. Нова можност да заврши сценарио кое му се спротивставува и да се обиде да се смири со сопругата.

Сепак, нешто се случува во куќата. Малку по малку контурите на реалноста почнуваат да се замаглуваат и она што изгледаше како идилично бегство се претвора во вознемирувачка спирала на дисфункционални однесувања. You Should Have Gone е привлечно четиво. Клаустрофобична приказна каде реалноста е обоена со надреализам и терор не е претставена со шокови, туку како злобен сон чии парчиња не се вклопуваат баш.

требаше да одиш
оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.