Под погледот на будниот змеј, од Мави Доњате

Да се ​​биде новинар ги потврдува сите поенти во сметањето дека сте некој патувал. Затоа што за да раскажувате што се случува насекаде во светот, треба да го имате тоа основно знаење за да го пренесете она што се случува со кредибилитет. Резултатот може да биде, како во овој случај, еден вид патописна литература целосно да откриете сè што се готви многу подалеку од изгледот и клишеата.

Мави Доњате помина неколку години раскажувајќи ни што се случува во Кина. Време кога можевме да откриеме како проникнатиот „азиски џин“ стана новиот епицентар на светот. Но, надвор од таа етноцентрична визија со која се набљудува се што е вонземско, репортер како Мави Доњате Херанц исто така беше задолжен да ни ја донесе таа друга внатрешна Кина. Кина каде почива нејзината културна суштина, нејзините обичаи.

Затоа што, иако е вистина дека Кина се издвојува по тоа што на светот му нуди повеќе сенки отколку светла во нејзиниот економски и социјален развој, неопходно е да се има целосна панорама за паркирање на предрасудите кои можат да се прошират на сè што е поврзано со оваа земја.

Кина е далеку. Тоа е првото нешто што еден новинар стациониран на крајот на светот го учи на што никогаш не сме обрнале многу внимание. Кога Мави Донате пристигна во Пекинг во лето 2015 година Со вртоглавица вгнездена во стомакот, таа го исполни сонот што ја придружуваше уште од мала: да биде дописник. Она што не можев да го замислам во тоа време е дека требаше да глумам во една од најинформативните фази на овој прв дел од векот.

Mavi Doñate има вродена дарба, мешавина од интуиција и суптилност, да раскажува приказни. Неговиот личен приказ за шесте години колку што живеел во азискиот џин, направен од сеќавањата и гласовите кои останале надвор од секојдневните информации, ни нуди вреден портрет на денешна Кина. Овие страници се провлекуваат низ контрастите на земја во постојана реинвенција и нè носат од меѓународната политика во секојдневниот живот; од разузданата модерност до најдлабоко вкоренетите традиции; од вревата на улиците за новогодишните прослави до тишината на најлошите денови на пандемијата и не потсетуваат дека со децении живеевме со грб на тој милениумски змеј кој чекаше да се разбуди.

Книгата „Под погледот на будниот змеј“ од Мави Доњате сега можете да ја купите овде:

КЛИК КНИГА
оценете го постот

1 коментар на „Под погледот на разбудениот змеј, од Мави Доњате“

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.