Не ги пропуштајте најдобрите научно-фантастични книги

ИНДЕКС:

Нема да биде лесна задача да се избере најдоброто од жанр толку обемен како тој научно -фантастична литератураНа Но, да се одлучи подобро или полошо е секогаш субјективен факт. Затоа што веќе знаеме дека дури и мувите имаат свој суштински есхатолошки вкус.

Најдоброто нешто на крајот ќе биде да се повлечат поделби, да се испитаат оние поджанрови во кои се раздвојува научната фантастика за да ги преземе своите посебни патишта, како продолжени последици надвор од портата Танхаузер, како што би рекол славниот репликант. Се разбира, јас ќе го направам тоа на свој начин, мислам, нарачувајќи ги овие категории според мојот вкус.

Вселенската опера не е исто со заговор за патување низ времето или тешка дистопија. И веројатно читателите на еден вид фикција со поголема фантастична компонента, дури и се откажуваат од романите од ист жанр, но конфигурирани околу разумни научни теории. Но, ако можеме дури и да најдеме научно -фантастични книги за тинејџериНа Овој креативен простор е толку обемен и плоден ...

Како и да е, разјаснете пред да навлезете во прашањето дека с started започна со искра на светлина. Научната фантастика се појави, дури и без да ја каталогизира во тоа време, со прометеј на Шели, тоа Франкштајн што достигна незамислива популарна последица и која во тоа време беше означена како друга фантазија.

Но не. Имаше нешто друго таму. Будењето на Френкштајн зборуваше за научни проекции, за живот после смрт, за клетки способни да заживеат благодарение на млазот електрична енергија, за свет подложен на нови правила. Може да се признае како нешто фантастично, целина за дел, но таа книга беше првата копија на научната фантастика.

Сега треба само да провериме колку жанрот порасна и се прошири во она што сигурно е најобемно од литературните креативни области. Надвор познати научно-фантастични романи, можеме да се изгубиме до бесконечноста на космосот ...

Најдобри романи за патување низ времето

Мое книжевно прибежиште. Не знам зошто, но романи за патување низ времето како централен или тангенцијален аргумент тие отсекогаш ме фасцинирале. Како и филмовите, се разбира.

Потоа, јас се обидов сама да напишам своја приказна за патување низ времето. Работата беше многу достојна за мене. Можеби самиот аргумент даде повеќе од она што конечно го добив. Но, немој да бидеш тежок, во тоа време бев во раните дваесетти години и Интернетот не ни постоеше.

Втора шанса Juan Herranz

Надвор од мојата самопромоција, има многу книги за истакнување, но да останеме со 3, што секогаш изгледа како добар начин да се избере најдоброто.

Временска машина на Х.Г. Велс

Поминаа повеќе од 120 години од објавувањето на овој роман. Повеќе од еден век во кој многу се случи ..., во исто време, малку.

Повеќе од веројатно е дека во имагинарното на Велс овој напредок на XNUMX век беше определен со огромен напредок, но…, ако погледнеме околу нас, навистина ја наоѓаме модерноста само како комерцијален напредок на најновиот паметен телефон и ексклузивна употреба на медицински достигнувања за привилегираните класи.

Просторот с still уште е место каде што можеме да направиме фотографија само од вселенско летало без екипаж. Не знам, мислам дека би бил разочаран. Во овој роман уживаме во претставувањето на механизмот како инструмент со кој човекот може да патентира секаков вид фасцинантни еволуции.

Временската машина, со своите брзини и држела, ги фасцинираше и с still уште ги фасцинира сите што ја читаат. Четвртата димензија, термин што Велс го измисли заедно со другите автори и научници од своето време, станува рамнина до која треба да се дојде благодарение на технолошките случувања како оние на истражувачот на романот.

Протагонист кој патува низ времето, опишан како ексцентричен дечко кој завршува изгубен во иднината, каде што ништо не е како што требаше ...

Времето машина

22, од Stephen King

Тој се сомневаше дали да го стави овој роман на прво место. Почитувањето на Велс го спречи тоа. Но, тоа не е од желба ... Stephen King тој управува по своја желба со доблеста да ја претвори секоја приказна, колку и да е неверојатна, во близок и изненадувачки заговор. Неговиот главен трик лежи во профилите на некои ликови чии мисли и однесувања знае да ги направи наши, колку и да се чудни и / или макабри.

Во оваа прилика, името на романот е датум на значаен настан во светската историја, денот на убиството на Кенеди во Далас. Многу е напишано за атентатот, за можностите обвинетиот да не е тој што го уби претседателот, за скриените тестаменти и скриени интереси кои се обидуваа да го тргнат американскиот претседател од средината.

Кинг не се придружува кон заверите кои упатуваат на причини и убијци различни од она што беше кажано во тоа време. Зборува само за мал бар каде главниот лик обично пие кафе. Додека еден ден неговиот сопственик не му зборува за нешто чудно, за место во оставата, каде што може да патува во минатото.

Звучи како чудна расправија, аџија, нели? Благодатта е што доброто на Стефан го прави совршено веродостоен, преку таа наративна природност, секој пристап за влез.

Протагонистот завршува со преминување на прагот што го води во минатото. Доаѓа и си оди неколку пати ... додека не ја постави конечната цел на своите патувања, да се обиде да го спречи атентатот на Кенеди.

Ајнштајн веќе рече, дали е можно да се патува низ времетоНа Но, она што мудриот научник не го кажа е дека патувањето низ времето го прави својот данок, предизвикува лични и општи последици. Привлечноста на оваа приказна е да се знае дали Jacејкоб Епинг, протагонистот, успее да го избегне атентатот и да открие какви ефекти има овој транзит од тука до таму.

Во меѓувреме, со единствениот наратив за Кинг, Јаков открива нов живот во тоа минато. Поминете уште еден и откријте дека му се допаѓа тој Јаков повеќе од оној од иднината. Но, минатото во кое се чини дека е решен да живее, знае дека не припаѓа на тој момент, а времето е безмилосно, исто така и за оние кои патуваат низ него.

Што ќе биде со Кенеди? Што ќе биде со Јаков? Што ќе биде со иднината? ...

22, од Stephen King

Спасување на време

Добро, можеби пристапот на Крихтон кон неговото толкување на цифи е малку наивен. Но, тука тој ужива и во авантуристичките пристапи од едната и другата страна на огледалото на времето ...

Мултинационалниот ИТК развива, под строга тајност, револуционерна и мистериозна технологија базирана на најновите достигнувања во квантната физика. Меѓутоа, критичната финансиска состојба на ИТЦ ја принудува да добие итни резултати за да привлече нови инвеститори.

Најјасна опција е да се забрза проектот Дордоња, за јавноста археолошки проект да ги откопа урнатините на средновековниот манастир во Франција, но, во реалноста, ризичен експеримент за тестирање на технологија што овозможува патување во времето. Но, кога станува збор за телепортирање луѓе од еден век во друг, најмалата грешка или невнимание може да донесе непредвидливи и застрашувачки последици ...

Мајкл Крихтон ни нуди нова авантуристичка суперновела, со цврст научен пристап и рефлективна позадина. Без сомнение, пресвртница во траекторијата на неговиот славен автор.

Спасување на време

Најдобри уронични научно -фантастични романи

Размислувајќи како можеше да биде, Историјата како аргумент наоѓа вена. Бидејќи не постојат моменти што сите сакаме да ги промениме или за кои сакаме да дискутираме за можните промени во паралелните реалности.

Јас самиот отидов во потенцијално бегство од Хитлер и го напишав дневникот на октогениот диктатор ...

Рацете на мојот крст

Но, надвор од моите ситници, одиме таму со професионалци ...

1Q84 од Харуки Мураками

Спектакуларна ухронија на Мураками осомничен од неговите протагонисти. Промена на регистарот како што е означено со најобичниот Бог, кој се подготвува да ја промени загатката со која игра и ја утврдува иднината на светот.

На јапонски, буквата q и бројот 9 се хомофони, и двете се изговараат за кју, така што 1Q84 е, без да биде 1984 година, датум на орвеловско одек. Оваа варијација во правописот ја одразува суптилната промена на светот во кој живеат ликовите на овој роман, што е, исто така, без тоа, Јапонија од 1984 година.

Во овој навидум нормален и препознатлив свет, Аомаме, независна жена, инструктор во теретана и Тенго, наставник по математика, се селат. И двајцата се во триесеттите години од животот, обајцата водат осамени животи и двајцата перципираат мали нерамнотежи во нивната околина на свој начин, што неизбежно ќе ги доведе до заедничка судбина.

И двете се повеќе отколку што изгледаат: убавата Аомаме е убиец; анодината што ја имам, аспирант романсиер, кој беше нарачан од неговиот уредник да работи на „Хризалис на воздухот“, енигматично дело диктирано од неостварлив адолесцент. И, како позадина на приказната, универзумот на религиозни секти, малтретирање и корупција, редок универзум што нараторот го истражува со орвеловска прецизност.

1Q84

Патрија, од Роберт Харис

Што на Роберт Харис во оваа книга тоа е чиста, звучна ухронија. Хитлер никогаш не бил поразен, нацизмот продолжил да ја шири својата политика на националсоцијализам и конечно решение ...

Во 1964 година, победничкиот Трет Рајх се подготвува да ја прослави 75 -годишнината од Адолф Хитлер. Во тој момент, голиот труп на старец се појавува како лебди во езерото во Берлин. Ова е висок партиски функционер, следниот во тајната листа што ги осудува сите на смртна казна.

И тие паѓаа еден по друг, во заговор што штотуку започна ... Патрија 1964 година ја раскажува темната иднина, замислена од Роберт Харис, авторот на брзите трилери Енигма и синот на Сталин. Овој роман е однесен и на филм и на телевизија.

Татковина, Роберт Харис

Човекот во високиот замок, од Филип К. Дик

Интересна ухронија во која Дик н ent заплеткува со посебна магија. Светот што не беше и кој понекогаш изгледа хаотично изграден на импровизиран начин од Бога или од оној што не го планираше овој план Б на историјата. Дали знаете кога сте во филм и одеднаш забележувате губење на врската, пикселирани области и така натаму?

Нешто како ова е новата реалност на оваа ухронија, еден вид свет во мозаик што изгледа способен да се дефрагментира. Ова во однос на позадината, бидејќи самиот заговор, основата е многу едноставна. Германија победи во втората светска војна.

Новиот меѓународен договор ги подели САД меѓу новите победнички сојузници, Германија и Јапонија. Она што се случува врз основа на тој паралелен свет, тој пропуст што сврте с everything наопаку, се поврзува со она што претходно ви го посочив за чувствата на светот преку кој се чини дека таа друга паралелна вистина од вистинската историја се гледа наспроти светлината.

Човекот во замокот

Најдобрите дистописки научнофантастични романи

Во овој простор нема сомневање. Бидејќи трите книги што ви ги предлагам се трите најголеми дистопии на сите времиња.

1984 година од Georgeорџ Орвел

Кога го прочитав овој роман од Орвел, во тој процес на вриење идеи типични за раната младост, јас бев изненаден од способноста на Орвел за синтеза да ни го претстави тој идеал за поништено општество (идеално за потрошувачки, капитал и најпалунните интереси, се разбира).

Министерствата да ги насочат емоциите, слоганите да ја разјаснат мислата ..., Јазикот што го достигнува највисокото ниво на реторика за прво да достигне празнење на концептите, ништожност и последователно пополнување на вкусот и интересот на високата политика во служба на униформноста. Копнежната единствена мисла постигната со семантичка лоботомија.

Лондон, 1984 година: Винстон Смит решава да се побуни против тоталитарната влада која го контролира секое движење на своите граѓани и ги казнува дури и оние кои со своите мисли вршат злосторства. Свесен за ужасните последици што може да ги донесе несогласувањето, Винстон се приклучува на двосмисленото Братство преку водачот О'Брајан.

Меѓутоа, постепено, нашиот протагонист сфаќа дека ниту Братството ниту О'Брајан не се она што изгледаат, и дека бунтот, на крајот на краиштата, може да биде недостижна цел.

За својата величествена анализа на моќта и односите и зависностите што ги создава кај поединци, 1984 година е еден од највознемирувачките и најинтересните романи на овој век.

Ова издание подолу ја вклучува неразделната, непобитно дистописка басна „Бунт на фармата“:

Пакет Џорџ Орвел

Храбар нов свет, од Олдос Хаксли

На прво место во рангирањето на Хаксли и веројатно во рамките на секое рангирање малку поопширна литература на дваесеттиот век. Дека чувствувате фрустрација, земете доза сома и прилагодете го вашето размислување кон среќата што ви ја нуди системот. Дека не сте во состојба да се исполните во дехуманизиран свет, земете двојна доза сома и светот ќе заврши да ве прегрне во раскошен сон за отуѓување.

Среќата никогаш не била ништо друго освен хемиско прилагодување. С Everything што се случува околу вас е предвидлив генерален план со основни упатства на половина пат помеѓу стоицизмот, нихилизмот и хемискиот хедонизам ...

Романот опишува свет во кој конечно се остварија најлошите предвидувања: боговите на потрошувачката и удобноста триумфираат, а орбитата е организирана во десет навидум безбедни и стабилни зони. Меѓутоа, овој свет ги жртвува суштинските човечки вредности, а неговите жители се создаваат ин витро по сликата и сличноста на склопување.

Среќен свет

Фаренхајт 451, од Реј Бредбери

Не може да има трага од тоа што бевме. Надвор од тврдоглаво сеќавање, книгите никогаш не можат да ги осветлат умовите на светот што треба да се контролира за сопствен опстанок. И највознемирувачката работа е паралелизмот на оваа приказна со нашиот денешен ден. Граѓаните кои се движат низ градот со вметнати слушалки во ушите, со што го слушаат она што треба да го слушнат ...

Температурата на која хартијата се пали и гори. Гај Монтаг е пожарникар и работа на пожарникар е да пали книги, кои се забранети бидејќи предизвикуваат раздор и страдање. Механичар Хаунд на противпожарната служба, вооружен со смртоносна хиподермична инјекција, придружуван од хеликоптери, е подготвен да ги пронајде дисидентите кои с keep уште чуваат и читаат книги.

Како 1984 -та на Georgeорџ Орвел, како Храбриот нов свет на Олдус Хаксли, Фаренхајт 451 ја прикажува западната цивилизација поробена од медиумите, смирувачите и конформизмот.

Визија на Бредбери неверојатно е претскажано: ТВ екраните што ги полнат wallsидовите и прикажуваат интерактивни брошури; авении каде автомобилите трчаат со брзина од 150 километри на час бркајќи ги пешаците; популација која не слуша ништо освен невиден прилив на музика и вести пренесени преку ситни слушалки вметнати во нивните уши.

Фаренхајт 451

Најдобри пост-апокалиптични научно-фантастични романи

Сите светови упатуваат на крај. Секоја цивилизација секогаш ќе поминува низ неа. Прашањето е да ја почувствуваме студената пот што дојде наше време. И како ќе биде с everything потоа, дали некој ќе остане да го слуша звукот на дрвото што паѓа среде шума или дали ќе биде само прашање на крај што ќе ја помести сината планета без орбита, додека ледениот Вагнер симфонија одекнува во космосот.

Јас сум легенда, од Ричард Метсон

Денес сите се сеќаваме на Вил Смит затворен во неговата градска куќа во Newујорк (имам слика на самата врата). Но, како и секогаш, читателската фантазија ја надминува секоја друга рекреација.

Не велам дека филмот е погрешен, баш обратно. Но, вистината е дека читањето на животот и делото на Роберт Невил, последниот преживеан од бактериолошката катастрофа што ја направи нашата цивилизација свет на вампири, е многу повознемирувачки во романот од Ричард Матесон.

Опсадата на која Роберт е подложена ноќ по ноќ, неговите излегувања во тој свет се претворија во злобна верзија на она што беше, соочувањата со животот и смртта, ризиците и последната надеж ... книга што не можете да престанете да ја читате.

Јас сум легенда

Светска војна Z од Макс Брукс

Ништо подобро отколку да се свртат типичните аргументи за да се укаже на таа значајна разлика, таа револуционерна вокација. Што направи Макс Брукс со тема зомби кон огромна апокалипса.

Бидејќи многу се пишуваше за зомби од памтивек и беа снимени безброј филмови. Прашањето беше да се иновира. Секој читател на овој „роман“ ќе ви го пренесе тоа чувство на вознемиреност што доаѓа со соочување со нешто толку мрачно како постоењето на лошо мртви суштества од поимот новинарство.

Ова е хроника на катастрофата, сведоштва на преживеаните, одраз на она што остана од нас по најлошата епидемија што ја опустоши нашата цивилизација. Работата е дека ниту фактот за одразување на впечатоците на преживеаните во минатото не остава простор за спокојство. Бидејќи сигурно никој с knows уште не знае дали може да има нови бранови од таму ...

Ја преживеавме апокалипсата на зомби, но колкумина од нас с still уште ги прогонуваат спомените од овие страшни времиња? Ги победивме не умрените, но по која цена? Дали е тоа само привремена победа? Дали загрозениот вид с still уште? Раскажан преку гласовите на оние што биле сведоци на ужасот, Светска војна З. Тоа е единствениот документ што постои за пандемијата што требаше да стави крај на човештвото.

Светска војна З.

Патот, од Кормак Мекарти

Светот е непријателско, празно место, подложено на хаос од глобален холокауст инспириран од нуклеарна енергија. На пат низ она што некогаш беа Соединетите држави, татко и неговиот син талкаат во потрага по последниот простор ослободен од толку многу опасности што демнат среде новата планета испорачана во темнината на самото човештво.

Југот инстинктивно изгледа како упориште на опстанок помеѓу топлината и помирното море. Според овој апокалиптичен пристап, Кормак Мекарти Ја користи можноста да вметне идеологија за човештвото како цивилизација, можеби не толку далеку во моментов во својата суштина од какво било bestверско однесување.

Книга што беше направена во кино за мене со повеќе болка отколку слава. Тоа што на филмот му претходи роман награден со Пулицер не секогаш обезбедува квалитет.

И тоа е дека постојат книги кои во својата апсолутно книжевна суштина имаат тешко место на големото платно. Бидејќи во овој случај сценариото е изговор, а не темел. Иако ако филмот служи романот да оди понатаму, добредојдовте.

Патот

Најдобри научно -фантастични романи вселенска опера

Технологијата ја достигнува својата највисока идеализација. Интелектуален оргазам на секој инженер. Освојувањето на вселената е с that уште невозможно, тој сон исто толку далечен како што можеше да биде месечината. Но, гледајќи ги работите во перспектива, можеби нема да одиме толку далеку, само искра како онаа што го проголта огнот на нашата планета.

Фондација, од Исак Асимов

Работа на која голем дел од креацијата на авторот се врти не може да не застане на врвот на неговата литературна продукција.

Можете да започнете со тоа и да продолжите веднаш до завршување со нејзината суштинска трилогија (иако универзумот Fundación има до 16 рати) или подоцна можете да барате некои други комбинирани дела за да имате поширока перспектива на авторот.

Иако ја знаете работата, повеќе од веројатно е да започнете да читате с everything што следи за темелите што ве чекаат на границите на познатата галаксија. Јас, за секој случај, се повикувам овде на заедничкиот волумен ...

Човекот се расфрла низ планетите на галаксијата. Главен град на Империјата е Трантор, центар на сите интриги и симбол на империјалната корупција. Психоисторичарот, Хари Селдон, предвидува, благодарение на неговата наука основана на математичката студија на историските факти, распадот на Империјата и враќањето на варварството неколку милениуми.

Селдон одлучува да создаде две темели, лоцирани на секој крај на галаксијата, со цел да го намали овој период на варварство на илјада години. Ова е првиот наслов во тетралогијата на темелите, еден од најважните во жанрот за научна фантастика.

Трилогија на основата

Хиперион од Ден Симонс

Писател како Дан Симонс тој е способен за еден вид немерлива мешавина помеѓу епската научна фантастика и фантазијата. Вклучувајќи интерпланетарни проекции секогаш од нашиот свет. Така завршува влечејќи милиони фанови кои живеат во новите светови. Едноставно прекрасно.

Во светот наречен Хиперион, надвор од мрежата на човечката хегемонија, го чека Шрајк, изненадувачко и страшно суштество, кое членовите на Црквата на конечното помирување го почитуваат како Господар на болката.

Во пресрет на Армагедон и во позадина на можната војна помеѓу хегемонијата, роевите Екстер и вештачката интелигенција на Технокорот, седум аџии се собираат во Хиперион за да воскреснат древен верски обред.

Сите тие се носители на невозможни надежи и, исто така, на страшни тајни. Дипломат, католички свештеник, воен човек, поет, учител, детектив и навигатор ги преминуваат судбините во аџилак во потрага по Шрајк додека ги пребаруваат Гробниците на времето, величествени и неразбирливи градби во кои се чува тајна на иднината.

Хиперион

Играта на Ендер од Орсон Скот Кард

Фасцинантно е да се замисли ова дело на Орсон Скот картичка во зората како краток роман. Размислувањето за тоа што беше и што заврши како сага од шест обемни рати, е поврзано со идејата за неисцрпниот извор на имагинацијата на авторот.

Ние се наоѓаме во футуристичка средина со одредени векови на социјална дистопија во која животот е ограничен на максимум деца. Но, во исто време, пристапот се отвора кон идејата дека во исклучок, во отворањето на идеологиите, може да живее решението на проблемот што н blocks блокира. Вонземјанската закана во форма на чума носи поим за непобитна пропаст за човечката цивилизација.

Зачини од други светови со големина на инсекти и капацитет за разум со кој ќе се координираат нивните напади. Само Ендер, избраниот, исклучок, ќе може да се соочи со нападот. И од овој пристап што може да се смета за едноставен, една голема приказна се протега помеѓу епот, романтизмот, научната фантастика и хуманистичкиот допир што секогаш придонесува за приказна во која нашето постоење е на работ на исчезнување.

Играта на Ендер

Најдобрите технолошки научно -фантастични романи

Јас, робот, од Исак Асимов

Големата страст на Асимов за роботиката е општо позната, демонстрирана во многу негови дела и екстраполирана за науката за роботика во неговата Законите на АсимовНа Во ова, неговата прва компилација на приказни веќе н introdu воведува во неговата страст за вештачка интелигенција и нејзините технолошки и / или етички граници.

Роботите на Исак Асимов се машини способни да извршуваат широк спектар на задачи, и тие честопати поставуваат проблеми за „човечко однесување“ за себе.

Но, овие прашања се решени во I, робот во областа на трите основни закони за роботика, замислени од Асимов, и кои не престануваат да предлагаат извонредни парадокси, кои понекогаш се објаснуваат со дефекти, а други со зголемена сложеност на програмите на функциите. '.

Парадоксите што се појавуваат во овие футуристички приказни не се само генијални интелектуални вежби, туку пред се истрага за состојбата на современиот човек во однос на технолошкиот напредок и искуството на времето.

Јас роботам

Подготвен плеер еден од Ернест Клајн

Овој роман за дигиталните игри и нашата интеракција со нив неодамна беше пронајден за каузата. Несомнено, технологијата каде АИ напредува најмногу кон нашето слободно време и задоволство, Бог знае до каде ќе оди.

Во сегашната состојба на седмата уметност, посветена на специјални ефекти и акциони приказни, складирање аргументи од добри научно фантастични книги барем компензира за опасната транзиција од кино како обичен визуелен спектакл.

Стивен Спилберг е свесен за сето ова, и успеа во романот Ready Player One да најде совршено сценарио за иден блокбастер. Романсиерот Ернест Клајн ќе биде поласкан кога филмот ќе излезе во 2018 година.

Што се однесува до самиот роман, би можеле да кажеме дека станува збор за дистопија со поставување на осумдесеттите години, само напредната до 2044 година. Во сложеноста на виртуелната средина, Оаза крие загадочен предлог што може да го претвори оној што ќе го открие во милионер. Вистинскиот свет престана да има никаков шарм за жителите на планетата Земја подложена на диктатура на капиталот.

Луѓето живеат во Оаза, технолошка реплика на Среќниот свет на Хаксли. И во фикцијата се воспоставуваат односи. Оаза дава многу од себе за да заврши предавање на фикцијата како единствен начин за надминување на физичката реалност.

Jamesејмс Халидеј, креаторот на познатиот амбиент, го чека изненадување. По неговата смрт, тој открива дека богатство е скриено во Оаза, богатство скриено во велигденско јајце.

Вејд Вотс е еден од ретките што опстојува во потрагата како што минува времето без никој да го најде познатото јајце. Додека не успее да го најде клучот.

Целата Оаза и сите поврзани луѓе одеднаш се вртат околу Вејд Вотс. Двете реалности потоа се поклопуваат, и Вејд мора да се движи низ двете средини за да ја добие својата награда на ист начин како да му го спаси животот, во опасност од моментот кога ќе стане клучниот држач.

Дејството на овој роман ќе маѓепса триесет и нешто и четириесет и нешто растено во сенката на аркади, аркади, трендови на осумдесеттите и деведесеттите години и поп културата од крајот на дваесеттиот век. Гик точка и прекрасна поттикнувачка точка ...

Подготвен играч еден

Машини како мене, Јан Мекјуан

Трендот на Иан Мекејн Поради егзистенцијалистичкиот состав, маскиран во посебната динамика на неговите заплети и во хуманистичките теми, тие секогаш го збогатуваат читањето на неговите фантастични дела, правејќи ги неговите романи нешто поантрополошко, социолошко.

Доаѓањето во научна фантастика со позадина на овој автор секогаш предизвикува хуманистичко истражување на неговите ликови или социолошка проекција кон вообичаената дистопија на секој автор со два прста напред и минимум критичка свест за нашата иднина во овој свет.

И така, доаѓаме до почетокот на оваа приказна како ухронија, таа магична историска алтернатива секогаш дадена од самиот факт на неочекувано треперење на пеперутката, што ја тресе реалноста кон паралелен пристап.

С Everything започнува со добра волја. Алан Туринг, брилијантен математичар и голем промотор на вештачка интелигенција. тој во овој роман ја наоѓа втората шанса пред суровата реалност во која заврши да изврши самоубиство поради хомофобичните напади што ги претрпе, па дури и судско гонење во 50 -тите години во Лондон.

Неговиот познат искривен силогизам, напишан како кисела критика на моралот на неговото време, денес звучи уште помоќно и сугестивно:

„Туринг верува дека машините размислуваат
Тјуринг лаги со мажи
Тогаш машините не размислуваат “.

Наспроти оваа позадина, с everything што раскажа Мекјуан добива по -трансцендентно значење во овој налет во научна фантастика. Туринг е тој што во своето паралелно постоење може да ги создаде своите први два синтетички луѓе. Новите Адам и Ева се подготвени да го освојат светот изгубен од луѓето по Божјето наследство. Прототипите може да се набават за мала цена, така што сите човечки суштества ќе можат да ги имаат своите услуги.

Адам пристигнува во куќата на Чарли и Миранда, обичај програмирани сами за да им го олеснат животот. Но, не може да се заборави дека вештачката интелигенција се граничи со своите способности на човечкото чувство што ја води волјата и одлуките. И Адам на Чарли и Миранда ги поврзува точките с he додека не ги дешифрира причините за однесувањето на Миранда, повеќе типично за некој што ги крие своите карти во покер игра. Адан ги поврзува променливите, ги анализира сите можни и потенцијали и завршува со дешифрирање на вистината за Миранда.

И штом машината ја дозна нејзината голема лага, с everything може да заврши да експлодира. Антологискиот јаз што во литературната сфера се однесува на моралните и емоционалните разлики помеѓу луѓето и машините, секогаш под водство на Асимов, служи во оваа приказна за дејство на максимална напнатост. Роман со голема неизвесност исполнет со секогаш потресната и нарушувачка намера на овој голем писател.

Машина како мене

Најдобри медицински фантастични романи

Кога технологијата и науката стануваат аргумент да се справуваме со самите себе, за нашите клетки и за нашите заболувања, за нашите можности за бесмртност, заплетите укажуваат на аспекти колку што се вознемирувачки, колку и што се филозофски.

Во тоа време се осмелив со роман за клонови што беше препознаен на натпреварот CiFi. Доколку ве интересира:

Алтер

Но, да престанеме да зборуваме за мојата книга, како што би рекол Пако Умбрал, и да дојдеме до темата ...

Измамници, од Робин Кук

Роман на Робин Кук „Измамници“ ја покренува злобната идеја за докторот вознемирен или можеби преместен од зли интереси способни да бидат ставени пред животите на луѓето. Што наметнувате и зошто лицето задолжено за криење убиства во медицинските пресуди?

Читањето Кук секогаш успева да ја пополни таа идеја за болниците со повеќе вознемирувачка точка отколку што веќе ја имаа. Бидејќи никој не сака да влезе во болница, вообичаен знак на болест, туку да мисли дека во овој роман може да има ликови како тајниот убиец во тајност ...

Фикција, се разбира, с is е ограничено на фикција. Па дури и во ова го наоѓаме нормалниот амблем на медицинскиот персонал. Бидејќи Ноа Ротаузер е тој способен доктор, решен да ја подобри практиката на лек кој се повеќе се поддржува со технологија и на крајот многу човечки.

Тоа е причината зошто фијаското на една многу нова технологија што треба да се примени во неговата болница во Бостон влијае многу врз него и го започнува со детална истрага за тоа што би можело да тргне наопаку за пациентот да заврши со умирање. Анестезиологија е медицинска практика која ги опфаќа физиолошките, аналитичките и хемиските. Анестезиолог има моќ да ве држи помеѓу овде и таму. И гледано вака, во рацете на луд човек, работата може да доведе до крај ...

Она што Ное го дознава за неговиот персонал ќе н lead доведе до истрага со задоволство Agatha Christie, со тој круг на можни криминалци врз кои сме водени да се мешаме каде е семето на тоа зло.

Бидејќи, што е најлошо, работата не застанува тука и нови пациенти завршуваат со тој праг помеѓу седација и смрт. И Ноа мора да дејствува со брзање и интуиција за да заврши откривајќи с everything, без да го заврши истото потиснато од сомнеж ...

Измамници

Следно од Мајкл Крихтон

Во литературата, и повеќе во овој тип на потенцијална литература за катастрофи, с everything се случува како телеграф, во чекори, чекајќи го конечниот предизвикувач што менува с everything засекогаш. Фантастичен напад од мајсторот за техно-трилер Крихтон во медицинска фикција.

Шимпанзо што зборува во Јава. Група јапонски туристи потврдува дека шимпанзо им викало кога биле во посета на област во џунгла. Научниците го идентификуваат генот на авторитетот. Откриена е генетската база што ја делат луѓето што стануваат лидери. Се продаваат трансгенски миленичиња. Gиновски лебарки, кученца што не растат ... За кратко време ќе бидат достапни за секого.

Добредојдовте во нашиот генетски свет. Брзо, бесно, надвор од контрола. Тоа не е светот на иднината, тоа е светот на сега.

Следна

Хромозом 6

Првиот роман на Кук што помина низ моите раце. Добар подарок од некој кој исто така е посветен на медицината ...

Убиениот труп на озлогласен мафијаш исчезнува од мртовечницата пред да се изврши обдукција. Некое време подоцна тој повторно се појавува обезглавен, осакатен и без црн дроб. Солидната состојба на телото го привлекува вниманието на форензичкиот патолог одговорен за идентификација на телото, д -р Jackек Стејплтон, кој презема истрага од која никој нема да излезе неповреден.

Навистина, одвратниот гнев на кој беше подложено телото е врвот на ледениот брег на злобната програма за генетска манипулација чиј епицентар е во Екваторијална Гвинеја, каде Стејплтон патува во придружба на две смели медицински сестри и неговата атрактивна девојка.

На крајот од лавиринтот ќе најдат заговор со злобни интереси чија единствена цел е да се збогатат, дури и по цена да предизвикаат генетска катастрофа од разорни размери.

Хромозом 6

Најдобри Cyberpunk Sci-Fi романи

На одреден начин, акратичката инспирација на оваа општествена тенденција е многу инспиративна за да се предложат екстремистички сценографии во нови светови дадени на нивната судбина.

Тешкото во својот најдобар применет аспект. Може да биде иднина или непознато минато. Прашањето е да се разложи с everything, да се предложат нови правила, да се откријат од чудни до филозофски пристапи за човечкото суштество.

Убик

Роман на Филип К. Дик, непоровен поради неговото нарушување, поради таа софистицирана точка што избега од времињата или идеите. Заговор преку кој се движите како водич среде патување со ЛСД.

Глен Ранцитер е мртов. Или е секој друг? Она што е сигурно е дека некој загинал во експлозија организирана од конкурентите на Runciter. Всушност, неговите вработени присуствуваат на погреб. Но, за време на дуелот тие почнуваат да добиваат вознемирувачки, па дури и нејасни пораки од нивниот шеф, а светот околу нив почнува да се распаѓа на начин што сугерира дека и тие немаат многу време.

Оваа остра метафизичка комедија на смртта и спасението (која може да се носи во погоден сад) е турнеја на параноична закана и апсурдна комедија, во која мртвите нудат деловни совети, ја купуваат следната реинкарнација и преземаат континуиран ризик да се вратат. Да умре.

Убик

Невроманцер

Гибсон замислува иднина нападната од микропроцесори, електронски и хируршки, во кои информацијата е првата стока. Каубојците како Кејз заработуваат за живот крадејќи информации ...

Тие директно ги поврзуваат нивните мозоци и влегуваат во свет на соништа, каде што размената на информации и заштитниот мраз се појавуваат во опипливи и светли блокови ... Гибсон ги прави веродостојни сите овие технички слики, обилниот жаргон, косиот професионален морал, со вистинска генијалност и без досадни објаснувања.

Во оваа луда и мрачна иднина, поголемиот дел од источна Северна Америка е единствен џиновски град, поголемиот дел од Европа атомска депонија, а Јапонија светла, расипана неонска џунгла, каде што личноста е збир од нејзините пороци ...

Несреќата го води Кејс до цитаделата на индустриски клан кој поседува пар АИ, најскапите и најопасните артефакти што се пронајдени. Илјадници години мажите сонуваа да склучат договор со ѓаволот. Само сега е можен тој пакт.

Невроманцер

Солзи на дожд

Изненадувачки роман на Роза Монтеро во кој се открива дека научната фантастика е одлично место достапно за секого со цел да се најдат длабоки приказни маскирани како фантастични.

Соединетите Држави, Мадрид, 2109 година, го зголемуваат бројот на смртни случаи на репликанти кои одеднаш полудуваат. Детективката Бруна Хаски е ангажирана да открие што стои зад овој бран на колективно лудило во с increasingly понестабилната социјална средина. Во меѓувреме, анонимна рака ја трансформира централната архива на документација на Земјата за да ја измени историјата на човештвото.

Агресивна, осамена и несоодветна, детективката Бруна Хаски се наоѓа себеси потопена во заговор ширум светот, додека се соочува со постојан сомнеж за предавство од оние кои ги прогласуваат своите сојузници со единствената компанија од серија маргинални суштества способни да ги зачуваат разумот и разумот. среде вртоглавица на прогонството.

Роман за преживување, за политичкиот морал и индивидуалната етика; за loveубовта, и потребата на другиот, за меморијата и идентитетот. Роза Монтеро раскажува потрага по имагинарна, кохерентна и моќна иднина, и тоа го прави со страст, вртоглави акции и хумор, суштинска алатка за разбирање на светот.

Солзи на дожд
5/5 - (16 гласа)

13 коментари на тема „Не ги пропуштајте најдобрите научно-фантастични книги“

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање