канџи на орелот

Лизбет Саландер е многу Лизбет. И неговиот макијавелистички феминизам нужно завршува со нови аргументи што неговиот покоен творец никогаш не би ги замислил. Стиг Ларсон. Патем, изгледа како вчера да почина оригиналниот автор, но без него поминаа неколку децении.

Сигурно Ларсон би предложил нови сценарија. Или можеби би решил да ѝ даде на Лизбет заслужен одмор, чесно пензионирање што ќе и ја даде таа легендарна точка на идоли што недостасуваат. Но, во рацете на нови автори како Дејвид лагеркранц а сега Карин Смирноф меѓу другите, сега веќе возрасната девојка продолжува да ја покажува својата интелигенција во служба на битката против злото и мизогинијата со истото злобно оружје.

Во Северна Шведска се загрозени повеќе интереси: ретко населените земји богати со природни ресурси се посакувани од најмоќните мултинационални компании под маската на екологијата. Корупцијата и лесните пари наскоро ги привлекуваат најопасните криминални групи. Еве каде се упатуваат Лизбет Саландер и Микаел Бломквист од различни причини: Саландер е информирана од социјалните служби дека на нејзината тинејџерка, Свала, и треба законски старател откако нејзината мајка исчезнала, а Микаел присуствува на свадбата на неговата ќерка со еден од највлијателните политичари во регионот.

Студениот север ќе стане сцена во која Лизбет Саландер, Микаел Бломквист и нескротливата Свала ќе се соочат со мрежа на корупција заснована на искористување на обновливите енергии и ќе се борат против насилството врз жените, среде политичка средина во која екстремната десница се крева незапирливо.

Сега можете да го купите романот „Канџите на орелот“, од Карин Смирноф, седмиот дел од сагата Милениум, овде:

канџи на орелот
оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.