Започнуваме на крајот, од Крис Витакер

Роман Почнуваме на крајот

Понекогаш црниот жанр добива значење што се граничи со егзистенцијалното. Случаи како оној на Виктор дел Арбол, способен за најбездната длабочина од интроспекцијата на неговите ликови. Нешто слично се случува и со овој автор, Крис Витакер кој пристигнува со уште една точка на несомнена врска со…

читај повеќе

Г-дин Вајлдер и јас од Џонатан Коу

Во потрага по приказна која се осврнува на овој универзум кој се развива во зародиш човечки односи, Џонатан Коу, од своја страна, се занимава со извонредноста на најинтроспективните детали. Се разбира, Коу не може да се откаже од таа детална скапоценост што ја контекстуализира со најцелосни описи. Од…

читај повеќе

Збунетост, од Ричард Пауерс

Светот не е усогласен и оттука е збунетоста (извинете за шегата). Се наближува дистопијата затоа што утопијата отсекогаш била предалеку за цивилизација како нашата која експоненцијално се зголемува во број како што се намалува заедничкиот идентитет. Индивидуализмот е вроден во битието. ...

читај повеќе

Замокот Барбазул, од Хавиер Церкас

Најнеочекуваниот херој од детективскиот жанр кој се гледа во огледалото на Васкез Монталбан. Затоа што Мелчор Марин е реинкарнација, со своите должни варијации на простор-време-заплетот, на оној Пепе Карваљо кој нè водеше низ мрачните канцеларии или меѓу најтемните ноќи во Барселона. Хавиер Церкас го продолжува ...

читај повеќе

Наследството на Мод Донегал. Преживеаниот син: два мистериозни романи, од Џојс Керол Оутс

Има автори кои го надминуваат жанрот до кој се доставени во секој нов роман. Ова е случајот со Оутс и тоа се случува со овој пакет на мрачна инспирација, но тоа претпоставува цел пристап кон крајниот опсег на смртта, кон обидите за духовна комуникација со оние кои ...

читај повеќе

Страствен речник на црниот роман, од Пјер Леметр

Жанрот ноар денес е еден од најсилните бастиони на модерната литература. Криминални или подземни приказни, пристапи до темни канцеларии кои управуваат со познатите канализации, полицајци или истражители кои ја оставаат својата кожа да ги решат највознемирувачките случаи. А Пјер Леметр е еден од оние ...

читај повеќе

Градинарот, скулпторот и бегалецот, од Цезар Аира

Секој писател што самопочитува мора да фрли поглед на ова нарушувачко дело, не само во неговата кариера, туку и воопшто во литературата. И Цезар Аира немаше да биде помал бидејќи авангардата е стандардна. И воопшто не е лошо...

читај повеќе

Кучиња гледаат во небото, од Еугенио Фуентес

Откако Рикардо Купидо се роди како лик во раните 90-ти, неговото патување низ криминални злодела го направи нашиот херој еден од најважните во најтрадиционалната ибериска полициска професија. Шпанскиот црн жанр, како италијанскиот или францускиот, е зачинет со ...

читај повеќе

грешка: Без копирање