Втора младост, од Хуан Венегас

Патувањето низ времето ме чуди како аргумент. Затоа што тоа е целосна научна фантастична почетна точка која често се претвора во нешто друго. Невозможниот копнеж да се надмине времето, носталгијата за тоа што бевме и каењето за погрешните одлуки.

Оваа „Втора младост“ на Хуан Венегас има многу од сите тие компоненти. Работата е што пред ваква расправија се памети еден од филмовите за Том Хенкс: „Големиот“, а прашање е дали овој нов заплет околу вторите шанси во животот ќе тргне по тие патишта или ќе не покани на нови пристапи.

Имагинацијата на Хуан Венегас успева да се осврне на различни аспекти со магичната каденца на нејзината рамка. Од една страна, идејата за тоа што е доживеано со тој поим за онирикот, за далечната можност дека сè било сон, отфрли кон иднината која можеби никогаш не била.

Урамнотежувајќи ја точката на хумор поради новата ситуација на главниот лик со контрадикторните чувства на возрасното лице заробено во неговото повторено детство, започнуваме со брз заплет каде што залудниот обид да се врати во неговото вистинско време тежи колку и магнетното. поим за привилегија да се повторува животот. Дополнително прашање е што работата можеби не е толку лесна...

„Која би била твоја возраст со она што го знам сега! старата дилема што ја направија старците од местото на секој млад човек што ќе им помине пред очи. Во оваа прилика, фикцијата ни овозможува да ја исполниме таа идеја за повторно да ги преживееме, благодарение на Хуан Венегас, деновите на виното и розите, неисцрпното време на детските лета и хоризонтот на иднината обележана со креда.

Лусијано вчера имаше 29 години; Денеска се разбудил во 9. Се вратил во куќата на неговите родители и сфаќа дека ги сонувал последните 20 години од својот живот. Што е уште полошо, како што се сонуваа тие години, се што научи во тоа време е лага. Нивните љубови ги нема. Вашата професија не постои. Неговиот поранешен најдобар пријател сега е детиште кој го удира во училишниот двор.

Општествените правила на овој свет исто така се сменија, до тој степен што возрасните се закануваат
со носење деца во азил. Но, има и нови пријатели за откривање, музика која ги менува перцепциите и сензациите што Лусијано мислеше дека ги заборавил. За да уживате, се што треба да направите е да заборавите 20 години од вашиот живот. Тоа е се. Стареењето нема да биде полесно по втор пат.

Сега можете да го купите романот „Втора младост“, од Хуан Венегас, овде:

оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.